Artikel om FME til Nökkvi

I efteråret 2022 havde jeg besøg af Heidi og hendes skønne vallak. Formålet med besøget var at få taget en række billeder og lave en artikel til en lokal Islandsheste klub – du kan læse med herunder.

Få en følelse af øget stabilitet og bedre balance i sadlen med Franklin Metoden® for Ryttere

I Franklin Method® Equestrian arbejder vi på at skabe en så effektiv bevægelse som muligt ved brug af færrest mulige kræfter. Det gør vi ved at arbejde med kroppens dynamik i bevægelse, ved at arbejde med vores proprioception, kropsbevidsthed og tankernes betydning.

Som rytter er du altid på et ustabilt underlag, din krop er i konstant bevægelse sammen med hesten – det stiller krav til din balance og fleksibilitet samt evne til at forblive afspændt i krop og sind.

Gennem anvendelsen af de forskellige redskaber, bliver du en bedre last for din hest og sikrer samtidigt at din krop ikke bliver unødigt belastet på grund af ridning. Du kan fx træne din ledsans eller bruge visualiseringer til at ændre noget i din tanke eller i din krop. Formålet med Franklin Method er at opnå en god balance og funktion i kroppen, der føles ubesværet og hvor man ikke skal bruge unødige kræfter. Og derigennem opnå en hverdag med mere energi og færre smerter eller fysiske udfordringer.

”Jeg har længe været fascineret af den effekt, som vi kan få af at stimulere vores nervesystem gennem forskellige input. Når jeg bruger kranio-sakral terapi eller bindevævsmassage, er det nervesystemet, der påvirkes først og man kan opleve en ændring i både krop og sind. Samtidig er jeg fan af ting, som er nemme og som man selv kan gøre – og på den måde bliver hjælp til selvhjælp.

Jeg er også fan af alle de ting og teknikker, som vi kan bruge til at blive nogle dygtigere ryttere og hestetrænere – vel og mærke, når man ser væk fra diverse gadgets og underlige hjælpemidler”, fortæller Betina, der er certificeret Franklin Method Equestrian  Educator, som den eneste i Danmark indtil videre.

Franklin Method® er en ca. 30 år gammel træningsmetode, som oprindeligt er lavet til bevægelsesatleter som fx dansere og gymnaster. Teknikkerne er efterhånden tilpasset til andre sportsgrene og kommer også udøveren til gavn i hverdagen – de senere år er der lavet en specifik retning til ryttere, hvor der også tages hensyn til samspillet med hesten.

”Jamen, slipper jeg så for at træne?”, spørger den nysgerrige med håb i stemmen.
Nej, for det kræver stadigvæk noget at have en stærk og smidig krop og en god funktion i nervesystemet (egentlig skal vi have balance i alle kroppens systemer, da de hænger dybt sammen og påvirker hinanden på kryds og tværs…). Ideelt set så skal dine proprioceptive celler sende besked til hjernen om, at nu er du ved at komme ud af balance -> hjernen fyrer op for fx psoasmusklen, for at stabilisere din nedre ryg og sender signal om at musklen skal afspænde, når balancen er genoprettet. Og sådan kører der et kredsløb frem og tilbage, når forbindelsen er der. Gennem livet pådrager vi os ofte diverse skader og slitage på knogler og muskler, hvilket kan udfordre forbindelsen – derfor træner vi vores proprioception meget i Franklin Method.

Du kan læse mere om metoden på www.franklinmethodequestrian.com.

I sessionerne arbejder vi på at forbedre rytterens proprioception, kropsbevidsthed, koordination og balanceevne. Målet er at bruge kroppen så ubesværet og balanceret som muligt og være en behagelig byrde for hesten – hvem ønsker ikke det?

Fra jorden og i sadlen arbejder vi med kroppens bevægelser, med muskler og bevægemønstre. Der bruges forskellige taktile og imaginære inputs, herunder de populære Franklin bolde.

Vi er i gang med opvarmning af vores kroppe. De små bolde giver en taktil stimulering af sansecellerne og det skaber en forbedring af vores proprioception, så vi bl.a. bliver bedre til at fornemme hvor vores kropsdele befinder sig.

Allerførst samt allersidst i sessionen laver rytteren en lille koncentrationsøvelse; et minut, hvor hun skal mærke sin krop. Formålet er, at vi øver os i at få kontakt med kroppen og få mere jordforbindelse -og så opdager vi, hvordan vi faktisk har det før og efter rideturen og de ændringer, der er kommet til.

For at skabe bedre mobilitet og fornemmelse for rytterens sædeben, bruger vi en lille bold i sadlen. Kontakten mellem bold og rytter giver mere bevidsthed til hele området og virker samtidig afspændende på muskulaturen.