Passion passerer 2 bomme

NR 2: GÅ OVER BOM

Den næste øvelse i denne lille serie er jeg meget begejstret for. Især fordi den har rigtigt mange fordele for hestens krop. Og har du fået undervisning hos en BBH-Basisinstruktør, så har du næsten med garanti allerede mødt denne øvelse.
Øvelsen er ’gå skråt over en bom på jorden’.

Bom ovelse

”Jamen, det lyder da virkeligt simpelt. Min hest kan sagtens gå over en bom. Hvorfor skal jeg bruge tid på det?” I hear you. Det lyder meget simpelt, og når hesten mestrer at åbne et forben (som i løfte sit forben fra sin egen midtlinie og lateralt ud mod siden), er øvelsen også enkel at udføre.

Det var faktisk først i forbindelse med min uddannelse til BBH-Basisinstruktør i 2015, at jeg stiftede bekendtskab med denne øvelse. Efterfølgende har jeg stødt på den ved flere udenlandske trænere, som jeg er inspireret af, bl.a. Jec Aristotle Ballou eller Gillian Higgins; sidstnævnte kendt for hendes bøger med de malede heste. Nærmest alle de heste, som jeg har haft med at gøre siden, har fået lært dette. Fordi den er gavnlig for kroppens funktion og det kommer mig meget til gode, at hesten kender signalet til at ’åbne forben’, som jeg bruger enormt meget fra sadlen.

For at skabe en god balance i hesten, vil vi gerne have ’et ben i hvert hjørne’. Nogle heste er meget smalle mellem forbenene, når man ser dem forfra. Enten lige ned, smalle foroven og brede forneden eller omvendt – alle stillinger har konsekvenser for hestens balance, og i nogle tilfælde også dens sundhed. Over tid vil øvelsen hjælpe med at skabe mere bredde mellem forbenene og deraf mere stabilitet. Hestens muskulatur i skulderophænget (se her for mere) bliver bedre udviklet, han kan kva den øgede styrke bedre aktivere denne muskulatur og løfte ryggen og ganske gradvist komme vægt på bagparten, som vi ønsker af sundhedshensyn for vores rideheste.

Prøv selv at stå med helt samlede ben og få en anden person til at skubbe dig (forsigtigt 😉) – stå derefter med let spredte ben og få endnu et lille skub. Hvor føler du dig mest stabil og tilpas? God fysisk balance giver bedre mental balance.*

Selve signalet (som vi kommer til lige straks) kan du bruge i mange andre situationer, hvor hesten er ude af balance og fx skyder skulderen enten ind eller ud af volten. Sker det, kan du forestille dig, at du går skråt over en usynlig bom, og hjælper hesten med at finde balancen igen. Signalet, som vi lærer hesten i denne øvelse, kan du tage i brug hver gang hesten falder ind eller ud af volten med forparten. Desuden hjælper øvelsen med at koble tøjlesignalet til det enkelte forben, så vi gennem at styre forbenene kan styre hestens retning. Der er mange områder af hesten involveret, når han skal flytte sin krop hen over bommen, som bliver styrket og bevæget – en simpel øvelse med stor effekt.

Når du starter ud med øvelsen, så lad hesten gå næsten parallelt med bommen på jorden. Giv ham et signal til at tage forbenet ud mod dig ved et sideførende træk i tovet eller tøjlen. Straks han fører benet i den rigtige retning, giver du efter og forstærker ham for veludført opgave. Fra ryggen kan du give et tøjlesignal til at åbne forben, altså før din hånd i retning væk fra hesten og frem mod hans hoved – samme bevægelse, som hvis du åbner en dør, for at gå ind i et andet rum.

Signalet skal times så benet tættest på bommen træder over først, for at få effekten i brystkassen. Det er din opgave, som træneren, at gøre det så nemt som muligt, at udføre opgaven. Når du selv er fokuseret og nærværende, kan du bedre støtte ham og give ham tiden til at lære opgaven. Nogle heste har en tendens til at speede op, når noget opleves svært for dem, særligt når balancen er udfordret. Det kan hjælpe, hvis du selv er groundet, trækker vejret og langsom i din energi.

Skråt over én enkelt bom

Når hesten er blevet god til at åbne forbenet diagonalt hen over bommen til begge sider, kan du slange dig hen over en række bomme.

Vil du gerne have et lidt større stræk, så kan du lægge to bomme ved siden ad hinanden, så hesten nu skal træde over to bommes bredde. Du kan også hæve bommene ca. 10 cm og variere øvelsen på den måde.

Passion passerer 2 bomme

Se tekster nedenunder denne lille billedserie

1: Passion går over to bomme. Øvelsen kræver mere koncentration end 1 bom, da den både er ny og sværere fysisk. Man aner det øgede stræk i brystmuskulaturen.
2: Der er også stor aktivitet ned gennem kroppen, når resten af hesten skal flytte sig over bommene.
3: Her får jeg timet mit signal knap så godt, og hun tager det modsatte forben først. Det skaber et stræk på udvendige side.
4: Husk masser af belønning og små pauser i træningen.*

Du er meget velkommen til at dele i kommentarerne på opslaget på Facebook, hvordan I oplevede øvelsen ’at skråt over en bom’.

Have fun!
❤️ Betina