fordele ved snusearbejde

Selvudvikling & heste

I sidste uge havde jeg en teoriaften omhandlende snuse-arbejde med hestene som led i træningen hen mod den harmoniske hest. Jeg havde, som sædvanlig til disse aftener, lavet en præsentation af det teoretiske stof. Ovenstående er et screenshot af det sidste slide. Pointen var – ganske kort – at der er flere fordele for menneskerne, at arbejde med snuse-træning med deres heste, bl.a. bliver vi nødt til at afgive kontrollen og lade hesten føre (måske du har samme udfordring på dansegulvet ;-)).

Jeg oplever ofte, når jeg afholder kurser eller selv deltager på nogle, at der er mange følelser på spil. Vi bruger mange ressourcer på at have hest; både tidsmæssigt, økonomisk og følelsesmæssigt. Og så tillader hestene sig indimellem ikke at makke ret! Selvfølgelig gør de det, da de blot reagerer på verden, som de oplever den… De spejler os og viser os sider af os selv, som vi måske helst ikke vil se på eller indrømme. Det behøver slet ikke handle om hestene – og meget tit handler det om de ord og fortællinger, som vi siger til os selv.

Nej, jeg har ikke brug for at fortælle dig, at du bare skal fokusere på, hvad du vil ønsker eller kun må tænke positive tanker – for så enkelt eller lyserødt er det ikke. Vi har brug for historierne, fordi det også er en del af vores identitet – men måske skal vi se om vi skal fortælle en anden historie fremover. Det kan hestene hjælpe os med at få øje på. Og vores medkursister, når vi har et sundt og trygt læringsmiljø.

Andre gange viser hestene os, når vi skal stå fast og sætte en grænse (uden at blive grov eller voldelig, vil jeg lige understrege!). Tænker vi på ren indlæring, så er forudsigelighed vigtigt for hestene, såvel at de lærer at bruge deres krop hensigtsmæssigt. Det kan godt give en smule konfliktadfærd undervejs (ihvertfald min erfaring med egne heste), men så længe jeg formår at være rolig og tydelig – OG har et relevant setup – er det rimeligt at blive i opgaven og forlange at hesten fx flytter sig for mit pres i tovet. 

Vi får den hest, som vi har brug for!

Jeg har den overbevisning, at vi på vores vej møder de heste, som vi har brug for – for at udvikle os som ryttere, som hesteejere og ikke mindst som mennesker. Heste kan bare noget med mennesker… Undervejs på kurser, så er det fantastisk og inspirerende, når mennesker i vores nærhed oplever nye facetter af sig selv. Både de smukke og knap så flatterende sider – for så er der en åbning for forvandling.  Forvandl dig sammen med din hest – bliv endnu bedre, når du lærer dig selv og dermed din hest bedre at kende.

Forvandl dig i foråret
Betina