Regnvejrshest

TANKER OM MOTIVATION

Det er vådt, koldt og blæsende, måske begynder det at sne om lidt. Og så er det så mørkt hele tiden…

Går der lignende tanker gennem dit hoved for tiden? Omvendt så kan det også regne om sommeren, og andre gange er det for varmt eller for mange insekter hele tiden.

– Jo, jeg kender skam godt alle undskyldningerne fra mig selv!

Jamen, hvordan fastholder jeg min træning?

For mig handler det om at huske på, hvorfor jeg har hest. – Har du nogensinde tænkt over det? – Hvorfor har du hest og hvorfor kan du lide at ride eller træne den?

Jeg elsker nærværet, at jeg er (nødt til at være) tilstede i nu’et under træningen. Det giver ro. Og gør mig glad. Det sværeste er nogle gange at få sadlet hesten op – altså ikke rent praktisk – derfra går det fint. Og efter træningen kan jeg mærke den fornyede ro og den er motiverende i sig selv. Og jeg mærker tilfredsheden ved, at jeg har hjulpet hesten til at blive bedre/stærkere i sin krop og funktion.

Selvom jeg laver en træningsplan, så glipper det at følge den, fordi ’noget’ kommer i vejen. Det oplever jeg ofte (selvom jeg ikke er meget for at indrømme det). Nogle gange er det hesten, der er skadet – andre gange er det mig, der er årsagen. Jeg øver mig på at være overbærende, og prøver derefter på ny med planen. Jeg accepterer, at både hesten og jeg kan have en off-day. Og så øver jeg mig i at tage mig selv i nakken – det kan være en svær en, når hesten står hjemme hos en selv…

Det er ofte en hjælp at have en plan B de enkelte dage, for hvis nu banen er frosset, nytter det ikke noget, at der står ’øve galopanspring’ i planen. Et godt alternativ kan være at trække en tur med hesten og herefter lave forskellige strækøvelser enten i stalden eller ude. Eller lede efter nye og sjove øvelser på fx youtube, i bøger og ved at være nysgerrig. Du kan også øve dig på ’ja-legen’ mens du rider; så kan man kun blive glad for sin hest. Når du øer dig i at smile, når du er ved og på hesten, så frigives der glædeshormoner i kroppen og de forstærker den gode følelse.

Hjemmeopgaver fra lektion til lektion er ofte en god motivationsfaktor. Og det er fedt, hver gang det lykkedes med lektien. Bare det at vide ”at på mandag skal jeg have undervisning, så vi må hellere være i form” er også noget, der kan få de fleste i sadlen. Så længe det er fordi, du synes det er sjovt, spændende og udviklende, så er det positivt – glæden må være tilstede under arbejdet med hestene. Det at se frem mod et spændende kursus, en lille workshop eller blot et gæstebesøg i stalden kan booste min rideglæde. Jeg elsker at vise mine heste frem – på helt ’lille ponypige maner’ – bare fordi jeg synes, de er så dejlige.

Rent praktisk, så er faktorer som godt og varmt tøj meget betydningsfuldt. Hav dine sager let tilgængelige, så du ikke skal bruge lang tid på at forberede træningen. Sæt dit ambitionsniveau realistisk – det kender kun du, evt. i samarbejde med din træner.

Hestetræning er ikke lineært. Lad os slå det fast med det samme. Det går op og stagnerer lidt og så er der igen fremgang o.s.v. Indimellem kan det føles som om der er tilbagegang, men faktisk er det ofte lige inden kurven går opad igen. Når man ved det, kan stilstanden føles lidt lettere – og glæden bevares.

Hestetræning er ikke lineært!

Det er lige meget om du træner henimod et stævne, ønsker dig at kunne ride i skoven alene, om du ønsker en bombesikker hest eller at kunne skridte rundt på ridebanen med en tryg følelse i kroppen. Alt er træning og ambitionerne er lige værdifulde – alle ambitionerne kræver, at du er motiveret for at træne med din hest, hvis de skal opfyldes.

Så derfor spørger jeg igen: ”Hvorfor har du hest?” Brug lidt tid på at fundere over svaret. Kig ind i dig selv og noter gerne din følelse ned. Det er kun til dit eget brug, så du kan blive klogere på, hvad der egentlig motiverer dig omkring hestene. Det behøves ikke være ens hele livet eller hele året. I perioder har jeg nydt bare at betragte mine heste, særligt når de frydefuldt rullede sig på folden hver morgen. Andre perioder har jeg redet oftere.

En milepæl var det for mig, da jeg lærte nye og blide træningsprincipper og har lært omkring hestens indlæring, hestens motivation og mere omkring dens funktion og biomekanik. Fordi det har givet mig gaven til at være overbærende med mig selv, når træningen går i stilstand. Jeg evner nu at prøve igen – i stedet for at give træningen op en periode. Der er kommet meget mere ride- og hesteglæde, og den er kommet for at blive.
♥ Betina