Franklin Method®, der er udviklet gennem de sidste ca. 30 år af Eric Franklin, er en metode til at optimere vores bevægelser af kroppen, så vi skal bruge mindre energi og kraft. Metoden er oprindeligt udviklet til dansere og er gennem årene anvendt af sportsudøvere indenfor mange genrer. De seneste år har man udviklet en linie målrettet ryttere, da det giver lidt andre udfordringer for balancen at sidde på hesten end når man står på jorden. Måske er du allerede stødt på Franklin boldene?
Træningsteknikkerne omfatter øvelser til at forbedre vores proprioception, så vores kropsdele og hjerne taler bedre sammen, og deraf afledt kan vi også bedre mærke hestens krop under os. Proprioception kaldes også den kinæstetiske sans eller ledsansen, og dækker over vores evne til at mærke hvor, vores kropsdele er i det tredimensionelle rum. Når denne sans forbedres, vil musklerne blive mere afslappede og få en øget rækkevidde, vores koordinationsevne bliver bedre og vi bliver mere rolige, fordi vagus nerven stimuleres.
Vi arbejder meget med billedsprog indenfor forskellige kategorier, lige fra det helt faktiske – ”sådan bevæger din arms knogler sig” – til det mere abstrakte – ”forestil dig, der er en rød heliumfyldt ballon, der løfter din arm”. Gennem årene har man fundet ud af, at anvendelsen af billedsprog og aktiv brug af vores forestillingsevne gør at bevægelserne føles mere ubesværede og der er mindre slid på kroppen, når kroppens naturlige bevægemønstre understøttes og muskelspændinger reduceres.
Der er også specifikke træningsøvelser til at få fat på forskellige muskler og til at forbedre vejrtrækningen – både gennem forbedring af den kinæstetiske sans og ved hjælp af specifikke billeder og visualiseringer. Sidder du på en hest, sidder du på et (mere eller mindre) ustabilt underlag, derfor kan nogle af øvelserne også foregå på et ustabilt underlag, så træningen er så naturtro som muligt.
Synes du det er svært, så er det svært.
Den indre dialog er meget væsentlig indenfor Franklin Method®. Når vi selv tror på, at vi har evnen til at gøre en forskel i og for vores krop, så er vi kommet langt. Der er fokus på den positive indre dialog i undervisningen samt at fodre hjernen med informationer, for eksempel om kroppens naturlige bevægelser og indbyggede rotationsmønstre. Vi så at sige opdaterer hjernens landkort over kroppen.
Jeg har taget modulet, der omhandler bækkenets bevægelser og hvordan bækkenet, der som bekendt sidder lige midt i det hele, er en meget vigtig faktor i forhold til affjedring i vores bevægelser – og i særdeleshed når vi sidder på en hest. Jo mere vi kan bruge den naturlige bevægelighed i bækkenet, jo nemmere gør vi det for hesten at arbejde korrekt med ryggen under os. Og vi er samtidig bedre til at absorbere den kraft, som hesten sender op igennem sadlen til vores krop.
Min nye titel er Franklin Method® Equestrian Pelvis Trainer og jeg er indtil videre den første i landet, der er certificeret til at måtte bruge titlen, når jeg underviser og afholder workshops. Du kan finde meget mere om metoden på www.franklinmethodequestrian.com og jeg holder min allerførste bækkenworkshop sidst i maj.
Snap fra min teoretiske eksamenspræsentation om bækkenets halvdele. Derudover har vi lavet rapporter fra en testrytter, en testworkshop og en undervisning i eksamensemnet for en rytter til hest.