TRAIN YOUR SEAT

RIDER BIOMECHANICS TRAINING

Med ‘Train Your Seat – Equestrian Training’ arbejder vi på at skabe en så effektiv bevægelse som muligt ved brug af færrest mulige kræfter. Det gør vi ved at arbejde med kroppens dynamik i bevægelse, ved at arbejde med vores proprioception, kropsbevidsthed og tankernes betydning

Som rytter er du altid på et ustabilt underlag, din krop er i konstant bevægelse sammen med hesten – det stiller krav til din balance og fleksibilitet samt evne til at forblive rolig i krop og sind.

Med en god forbindelse fra krop til hjerne (altså et nervesystem i topform) vil dine muskler kun arbejde, når det er nødvendigt og i den rette dosis. Din krop vil være mere afspændt, du får jordforbindelse og vil opleve en bedre bevægelse. Du bliver bedre til at mærke hestens krop og dens signaler fra sadlen.

”Jeg har længe været fascineret af den effekt, som vi kan få af at stimulere vores nervesystem gennem forskellige input. Samtidig er jeg fan af ting, som er nemme og som man selv kan gøre – og på den måde bliver hjælp til selvhjælp. Og jer er især også fan af alle de ting og teknikker, som vi kan bruge til at blive nogle dygtigere ryttere og hestetrænere – vel og mærke, når man ser væk fra diverse gadgets og underlige hjælpemidler”, fortæller Betina, der indtil videre er den eneste fuldt certificerede i metoden herhjemme.

Formålet med Train Your Seat principperne er at opnå en balance og funktion i kroppen, der føles ubesværet og hvor man ikke skal bruge unødige kræfter. Derved kan vi opnå en hverdag med mere energi og færre smerter eller fysiske udfordringer.

I takt med du bliver bedre til at kende og koordinere din krop, dens bevægelser og vaner, vil din hest kunne mærke, at du ændrer dig. Du bliver nemmere at bære, fordi du bliver i bedre egenbalance – og du bliver nemmere at flytte på, så hesten får de bedste mulige forudsætninger, for at brug sit fulde bevægelsespotentiale.

 

”Jamen, slipper jeg så for at træne?”, spørger den nysgerrige med håb i stemmen.

Nej, for det kræver stadigvæk noget at have en stærk og smidig krop samt en god funktion i nervesystemet (faktisk kræver det balance i alle kroppens systemer og de hænger dybt sammen og påvirker hinanden på kryds og tværs…).For eksempel så skal dine proprioceptive celler sende besked til hjernen om, at nu er du ved at komme ud af balance i sadlen -> hjernen fyrer op for fx psoasmusklen, for at stabilisere din nedre ryg og sender signal om at musklen skal nedsætte tonus, når balancen er genvundet.

– Og sådan kører der et kredsløb frem og tilbage, når forbindelsen er der. Gennem livet pådrager vi os ofte diverse skader og slitage af kroppen, hvilket kan udfordre forbindelsen – derfor træner vi vores proprioception meget, når vi anvender metoden.

I lektioner med eller uden hest arbejder vi på at forbedre rytterens proprioception, kropsbevidsthed, koordination og balanceevne. Målet er at bruge kroppen så ubesværet og balanceret som muligt og være en behagelig byrde for hesten – hvem ønsker ikke det? 

Fra jorden og i sadlen arbejder vi med kroppens bevægelser, med muskler og bevægemønstre. Lektionerne starter altid med at rytteren skal mærke og aktivere sin krop. 

Der bruges forskellige taktile og imaginære inputs undervejs og undervisningen er meget ryttercentreret, så teknikkerne huskes bedre Y

Hver stjerne i logoet repræsenterer en del af kroppen; for at opnå en fuld certificering som ‘Train Your Seat Rider Biomechanics Trainer har jeg gennemgået følgende moduler:

  • BÆKKENET/PELVIS
  • RYGSØJLEN/SPINE
  • UNDERBEN/LOWER LEG
  • SKULDER/SHOULDER

Hvert modul afsluttes med en mundtlig præsentation af et af emnerne samt en optaget lektion med en rytter, ligeledes undervises der indenfor et emne under modulet. Fx havde jeg emnet ‘collateral ligaments of the knee’ på mit lower leg-modul, hvor jeg bl.a brugte billedet af en trappestige som metafor.