Midt i oktober var jeg inviteret til Midtjydsk Rideklub i Hammel, for at lave lidt træning sammen med en gruppe af deres unge privat-ryttere. Jeg havde nærmest frit slag på emne, blot alle kunne være med trods forskelligt niveau og størrelse på ponyer og heste.
En af de ting, som jeg oplever mangler i sporten eller blot omgangen med heste er nærvær fra rytteren. Når vi er til stede i nu’et, kan vi nemmere være på forkant med hestens reaktion på en given situation, vi er roligere i krop og tanke – og vi er mere nysgerrige end formodningsfulde.
Derfor havde jeg valgt at lave en lille serie med en række øvelser udført fra jorden. Øvelser, der både styrker det fælles fokus hos ekvipagen, og hjælper hesten til at få en bedre balance. Øvelser, som alle heste og ryttere har gavn af og kan udføre. Alle øvelser kan udføres fra jorden og fra sadlen, når hesten er balanceret nok. Og når vinteren rykker ind, er det øvelser som kan laves på hårdt (og jævnt) underlag, der måske ikke er rideegnet.
Efter lidt snak om hestens fodfald i de forskellige gangarter og en udfordrende gruppeøvelse udi gangarterne var det tid til at finde de firbenede frem.
Den allerførste øvelse, som pigerne fik tildelt, var at trække rundt på hovslaget med deres respektive pony eller hest. Lyder det umiddelbart nemt, så var opgaven, at de skulle følges ad – altså hest og rytter – skulder ved skulder.
– – –
Jeg vil gerne dele alle øvelserne med dig – til gavn og glæde for din hest. Over de kommende uger, vil jeg introducere den lille serie med øvelser.
- God fysisk balance giver ro til krop og nervesystem ->
- og gør hesten roligere og bedre i stand til at fokusere på dine blide anvisninger.
Hvis du vil prøve øvelserne, så er der et par ’grund-regler’:
- Vær nærværende! Altså ingen telefon i hånden, lydbog i ørerne eller tilfældig snak med sidemanden. Fuld opmærksomhed til hesten og jeres fælles opgave.
- Vær langsom! Giv dig tid til at både du hesten kan smage på hvert skridt. Nogle heste løser en udfordring ved at speede op, så må du gerne bremse op. Er du selv langsom – både i bevægelse og energi – hjælper det hesten til at blive langsommere.
- Lyt til din hest! Mærk, se på og lyt til din hest. Du kender ham bedst, ved hvad han har svært ved og hvad han synes er sjovt. Du kan lytte til hans bevægelser, vejrtrækning og lyden fra hans fodtrin. Her får du meget information om, hvordan han har det med opgaverne.
- Less is more! Gør mindre (den kan godt være svær…); mindre signaler, mindre udsving, mindre krav og færre gentagelser. Nye øvelser kan være udfordrende for hesten mentalt; efterhånden som han bliver bedre, kan du enten lave flere repetitioner eller prøve de forskellige alternativer, der er angivet på hver øvelse.
- Have fun! Jeg foreslår, at en af dine målsætninger for øvelserne i serien er, at det skal være sjovt. Smil meget, også selvom du ikke har lyst, din hjerne registrerer dit smil alligevel. Hestetræning må ikke blive for alvorligt, selv om det er seriøst og vigtigt.
Følg med, når serien starter om få dage
❤️ Betina