I dag skal du med på en lille rejse – en fantasirejse…..
Forestil dig, at du går ud af en dejlig skovvej. Duften er frisk og velkendt, den minder dig om gode tider. Under dine fødder kan du mærke gruset på stien, og det knaser lidt, mens du frejdigt trasker afsted.
Efter lidt tid kommer du til en bro. Den er bygget i træ og er smukt hvælvet imellem de fire støtter, en i hvert hjørne af broen. Den fører dig over en stor grøft, som du skal passere. På vej over broen kommer du i tanke om historien om ’De tre bukkebruse’, og det får dig til at trampe – ja, nærmest småhoppe – hen over broen. Du bemærker den fornemmelse af støtte som broen giver dig.
Du forsætter ud ad vejen, der svinger skarpt forude.
Kort efter kommer du til en ny bro, der fører dig tilbage til dit startpunkt. Dette er en hængebro. Lavet af træ og hængt op mellem fire støtter, der er præcist magen til dem på den foregående bro. Du elsker simpelthen historien om ’De tre bukkebruse’ og tramper lystigt hen over broen, mens du råber ”Hvem er det, der tramper på min bro!” Du bemærker igen den fornemmelse af støtte som broen giver dig.
Du kommer over broen, videre hen ad den snoede skovvej, og lige inden du er tilbage ved dit udgangspunkt ser du et skilt med følgende tekst: Hvilken bro ydede den bedste støtte?
Hvad svarer du?
De fire støtter på broen kan udskiftes med hestens fire ben, og broen med hestens ryg. Jeg vil bestemt ikke anbefale, at du tramper rundt på hestens ryg, som i historien – men mærk igen følelsen af, hvilken bro, der ydede den bedste støtte, da du passerede den.
Når hesten går med løftet ryg, er den i stand til at supportere rytterens vægt og samtidig bruge sig selv på en god og sund måde. Løftet af ryggen aktiveres, når hesten ved hjælp af bl.a. nakke-, hals- og skuldermuskler løfter sit lansemærke opad, mavemusklerne aktiveres og bækkenet kipper en anelse ind under hesten. Naturligvis i grader, der svarer til hestens styrke og uddannelse. Torntappene på hestens rygsøjle vil herved få større afstand indbyrdes, når den har form af en hvælvet bro.
Tensegrity
Begrebet dækket over den spænding, der er mellem det faste og rigide stof (fx skelettet) samt det fleksible (fx en muskel eller sene). Den form for spændingsfelt – tensegrity – findes overalt i naturen, og er med til at tilføre både lethed og styrke til tingene. Det er indenfor samme spændingsfelt vi arbejder, når vi søger kontakten med hesten gennem biddet eller på anden vis opnår den eftertragtede kontakt med hesten – i hvert fald som jeg oplever det.
Der er en sammenhæng mellem alt. Når en struktur i kroppen strækkes eller forkortes påvirker det resten af systemet. Det er årsagen til, at en skade et sted i kroppen kan påvirke noget et helt andet sted. Jo mere optimal tensegrity i kroppen (eller broen), desto bedre holdbarhed, øget fleksibilitet og styrke samt strukturen er hurtig til at tilpasse sig og vende tilbage til den optimale spændingstilstand.
Det er også via begrebet tensegrity, når jeg arbejder med kropsterapi. Det er en energetisk måde at arbejde med kroppen og få den til at slippe spændinger og traumer. Mere om det en anden dag…